Реалността в медийния образ

Медийни процеси, любопитството на зрителя, всяка една новина показва по-лесно, по-откровено и по-ясно процеса около социално-психологическата култура на човека.

 

Истината е, че големият град създава усещане на мегаполис, в който хората се отчуждават. Губят се междусъседските отношения, а семействата не са онази голяма патриархална общност, която някога в миналото е съществувала. Младите ги няма у дома. И тогава се появяват те – телевизията и Интернета, а образите от първият се проявяват като познати личности, каквито, често в живота дори няма. И така според психолози, телевизията се превръща в психотерапия за самотните хора, а интернета и социалните медии място, където намираме онова, което ни липсва в ежедневието. И в един момент сапунки, вицове, шоупрограми и други забавления, правят гаргара с липсващия човешки контакт. От човешка гледна точка това е изключително важно и няма защо да бъде подценявано.

 

Истински театър става мястото на реалните програми, които определят техническите възможности за наблюдения.

 

Самият Джордж Оруел, в книгата си от 1984 г. излага тезата си, как хората биха били нещастни ако са под непрестанни наблюдения. Въпреки това настоящите времена и ситуации показват, как интелектуалци като Оруел, които вярват твърде много в човечеството не приемат за нормално такова поведение и общество. Както самият той казва, човечеството иска да стане звезда, когато си събуе гащите. Ексхибиционистичната нагласа се оказва далеч по-силна, за колкото е смятана, подобно на воайорството, което съществува от древни времена и стои традицията на клюкарстването.

 

Голям интерес сред зрителите събуждат предавания като „Сървайвър“; „ВИП брадър“, „БИГ брадър“, „България търси танцувай талант“, „Танцувай с мен“ и т.н., където по една или друга тактика се представят лицата на известни и обикновени хора, а зрителя сам се оприличава с някои от тях или вътрешно се успокоява, че ето на, те са по-глупави, по-грозни или ненадарени от „мен“. Всичко това залага на социални, психологични, естетически, драматургични моменти. Понякога генерира интриги, друг път се старае да постигне определен сюжет и всичко с цел някаква еволюция.

 

Стремежът на всеки участник в подобни предавания представя до голяма степен и опита на всеки да бъде известен по определените от народа норми, да се покажеш, да се разголиш и т.н. За днешния анонимен човек това се оказва важна мисия. Никой не преценява реално възможностите си, а и защо да го прави, след като вижда всякакви вид идиотщини и дегенерати станали звезди.